Highland Cattle

DSCF8608

 

De första Highland korna kom till Jurmo på våren 2002. De införskaffades för att beta bort sly och hålla landskapet öppet och vackert. Korna är vänliga och snälla, men reserverade. Alla korna har namn och en alldeles egen personlighet. Besättningen består idag av 39 djur. Highland korna behöver inte så mycket skötsel och de vill vistas ute året runt. Deras tjocka hud och långa hår skyddar såväl mot kyla som hetta. Bjud gärna på en brödbit men rör inte deras imponerande horn (inte elstängslet heller!).

Nötkreaturrasen Highland kommer från Skottland där den i hundratals år har betat det vindpinade, karga skotska höglandet. Rasen är möjligen ättling till den europeiska uroxen. De första Highland djuren kom till Sverige redan på 1960-talet och i Finland introducerades djuren i början av 1990-talet. De första djuren på Jurmo köptes från gården Esse Highland i Esse, Pedersöre. På Jurmo skaffades djuren för att förhindra att landskapet ytterligare skulle växa igen. Redan nu, bara några år efter att de börjat beta märks vilken stor betydelse de har som landskapsvårdare.

En bestämd rangordning råder i flocken. På Jurmo är det Flower som bestämmer! Highländarna är lugna och snälla, men de är reserverade och vill inte gärna att man tar i deras horn. De är mycket sociala och tackar inte nej till brödbitar, äppelbitar och liknande om de blir bjudna. En del är tamare och sällskapligare än andra, och vill t.o.m bli kliade.

Highländarna växer långsammare än andra nötkreaturraser men köttet är alldeles utmärkt. Det är smakrikt (smakar aningen vilt), mörkrött och fettsnålt. Dessutom innehåller det mindre kolesterol och mera proteiner än annat biffkött!

Köttet används flitigt i maträtterna i Café Kvarnen, men säljs också direkt. Vi har korv, malet kött och helkött av Jurmos egna djur, och köttet är ekologiskt.

 

Priserna inkl moms per kg:

Maletkött                                                   13,00

Highland korv                                            21,00

Innerfilé                                                     52,00

Ytterfilé                                                      41,00

Entrecôte                                                   30,00

Rostbiff                                                      22,00

Innerstek                                                   22,00

Rulle                                                           22,00

Fransyska                                                  20,00

Ytterstek                                                    20,00

Grytbitar                                                    16,00

Högrev                                                       10,00

Bogstek                                                      18,00

Soppben                                                     12,00

 

Beställningar tas emot via tel 040 506 4777 eller mail djurmo@jurmo.ax

DSCF5101